Lihan kestävyyskriteerityöryhmän loppuraportti
Maa- ja metsätalousministeriö
04.05.2024
Julkaisusarja:
Maa- ja metsätalousministeriön julkaisuja 2024:16Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-366-702-0Tiivistelmä
Lihan kestävyyskriteerityöryhmän loppuraportissa tarkastellaan, millaisia vastuullisuuskriteereitä julkisissa elintarvikehankinnoissa on lihalle ja kuinka kriteereitä käytetään. Lisäksi kerrotaan kotimaisen lihantuotannon kestävyydestä, miten siitä viestitään ja miten sitä hyödynnetään viennin edistämisessä. Olemassa olevat lihan vastuullisuuskriteerit painottuvat eläinten terveyteen ja hyvinvointiin sekä ekologiseen kestävyyteen.
Loppuraportissa esitetään suosituksia lihan kestävyyttä kuvaavista kriteereistä ja toimista, joita voidaan hyödyntää jatkossa esimerkiksi julkisissa hankinnoissa, tuotteiden markkinoinnissa ja elintarvikkeiden viennin edistämisessä. Lisäksi raportissa on kehittämisehdotuksia lihan kestävyyden ja vastuullisuuden huomioimisen vahvistamiseksi.
Suomalainen liha on raportissa esiteltyjen kriteerien perusteella kansainvälisesti verrattuna kestävästi tuotettua. Kuluttajat ja hankinnoista vastaavat toimijat tuntevat melko huonosti kestävyyskriteereitä ja niiden käyttöä hankintapäätösten perusteena.
Loppuraportissa esitetään suosituksia lihan kestävyyttä kuvaavista kriteereistä ja toimista, joita voidaan hyödyntää jatkossa esimerkiksi julkisissa hankinnoissa, tuotteiden markkinoinnissa ja elintarvikkeiden viennin edistämisessä. Lisäksi raportissa on kehittämisehdotuksia lihan kestävyyden ja vastuullisuuden huomioimisen vahvistamiseksi.
Suomalainen liha on raportissa esiteltyjen kriteerien perusteella kansainvälisesti verrattuna kestävästi tuotettua. Kuluttajat ja hankinnoista vastaavat toimijat tuntevat melko huonosti kestävyyskriteereitä ja niiden käyttöä hankintapäätösten perusteena.